Beste Hoofdkussens

Ter voorkoming of verlichting van nekpijn, stijve nek en hoofdpijn heb je een goed hoofdkussen nodig, dat vooral je nek ondersteunt.

Een goed hoofdkussen voor mensen met nekklachten is gemaakt van natuurlatex, Talalay latex of opencellig geltex, zodat je er goed doorheen kunt ademen. Ook voor snurkers hebben we goede oplossingen.

Hieronder lees je welke soorten er zijn.
Welk hoofdkussen je nodig hebt, hangt af in van je lighouding, postuur, klachten en persoonlijke voorkeur. Het is belangrijk om een kussen uit te testen. Dat kan in onze winkel, maar mag ook thuis. Je kunt een uitgekozen neksteunkussen een week lang testen en bevalt deze niet, dan ruil je hem om voor een ander hoofdkussen. Voor een goed ergonomisch gevormd hoofdkussen betaal je snel € 100,- maar dan slaap je zeker 5 jaar zonder nekklachten. Goedkopere kussens zijn er genoeg, maar ze helpen je niet van je klachten af.

Nekpijn hoofdkussens

Nekpijn hoofdkussens zijn verkrijgbaar in diverse hoogtes, hardheden, vormen, tijken en materialen. Zo hebben we de ‘De Anti Nekpijn Pillow’, aanbevolen door Sint Maartenskliniek in Nijmegen, Laurens Zorgcentrum Rotterdam en Whiplash Stichting Nederland. Deze hoofdkussens zijn bij uitstek geschikt voor mensen met Reuma, Atrose, Fibromyalgie en andere huid-, spier- en gewricht gevoelige aandoeningen. Door de drukverlagende eigenschappen wordt pijn verlicht. Toch bieden deze kussens voldoende ondersteuning voor de nek.

Er zijn diverse nekpijn kussens voor rug-, zij-, en buikslapers:

Hoofdkussens rugslaper

Om comfortabel, zonder nekklachten te slapen moet een hoofdkussen voor een rugslaper niet te hoog zijn en een lichte welving en ondersteuning in de nek hebben.
Bekijk onze hoofdkussens voor rugslapers


Hoofdkussens zijslaper

Voor een zijslaper is het van belang, om het kussen schuin onder je kin te trekken, zodat deze op het kussen kan rusten. De hoogte van het kussen moet in relatie staan tot de breedte van je schouders en het wegzakken ervan in je matras.
Bekijk onze hoofdkussens voor zijslapers


Hoofdkussens buikslaper

Een buikslaper heeft juist baat bij een laag, goed ventilerend kussen. Beter is het om op de zij te slapen met een slaaprol (slaapmaatje), omdat bij buikligging, de nek is gedraaid, worden de tussenwervelschijven tegen elkaar gedrukt en staan continue onder spanning.
Bekijk onze hoofdkussens voor buikslapers en slaapmaatjes

Anti snurk kussen

Anti-snurk-kussens bestaan niet. Omdat rugligging vaak snurken veroorzaakt, moet je op je zij leren slapen om van je snurkprobleem af te komen. Een slaaprol (slaapmaatje) in combinatie met een opencellig traagschuim of geltex kussen helpen daarbij. Zo blijven gezicht en lichaam in de juiste stand en hebben de luchtwegen meer ruimte. Een ander hulpmiddel is de Sleep Position Trainer/SNURK POSE van Nightbalance, een anti-snurk apparaatje/sensor dat je met een band om je bovenlichaam doet en dat je stimuleert om in je slaap op je zij te draaien. Dit apparaatje werkt ook voor rugslapers met een positieafhankelijke apneu. Dit wordt uitsluitend door artsen in diverse ziekenhuizen voorgeschreven.

Technische Universiteit Delft ontwikkelde dit apparaatje in samenwerking met artsen van het Sint Lucas Andreas Ziekenhuis en Medisch Spectrum Twente. Uit klinisch onderzoek blijkt dat het rugslapen na één maand gemiddeld met ruim 90,5% afneemt.