Wat is slaap

Wat is slaap

Slapen is vaak fijn; je rust uit en je hebt energie om met plezier aan je dagelijkse activiteiten te beginnen. Slaap is echter ook essentieel voor de gezondheid; van structureel slechte slaap word je ziek.
Maar wat is slaap nu eigenlijk, waarom is goed slapen zo belangrijk, wanneer slaap je goed en wat kun je doen om beter te slapen?

Wat is slaap?

Slaap is een dagelijks terugkerende toestand van lichamelijke rust. De spieren ontspannen zich en er is sprake van een laag bewustzijnsniveau. De hersenen blokkeren alle omgevingsprikkels zodat de buitenwereld tijdelijk nauwelijks invloed heeft.
Er zijn 5 fases in de slaap, van heel licht tot de zo belangrijke diepe slaap.
Daarna gaat de diepe slaap over in de droomslaap. Gedurende deze fase zijn de lichaamsspieren volledig ontspannen en zelfs verlamd, hartritme en ademhaling worden onregelmatiger en de bloeddruk stijgt. Ook bewegen de ogen snel heen en weer.

Wat is slaap?Functie van slaap?
Wat de precieze functie van slaap is, is nog steeds gedeeltelijk een raadsel dat de wetenschap nog niet heeft kunnen achterhalen. Lichamelijk herstel is een belangrijke reden, maar ook heeft het invloed op ons geheugen, door te slapen verwerken en onthouden we wat we overdag geleerd hebben.
Onlangs is ook ontdekt dat ’s nachts tijdens de slaap, de hersenen als het ware “gewassen”worden, zodat schadelijke stoffen die zich gedurende dag ophopen, weggespoeld en afgevoerd worden.
Slapen is dus van levensbelang.

Gevolgen slecht slapen

Op zowel de korte als langere termijn heeft een slechte of verstoorde slaap een negatieve invloed op de gezondheid.
Slecht slapen kan op de korte termijn leiden tot concentratie- en geheugenproblemen.
Op de lange termijn heeft een slechte slaap zelfs een negatieve invloed op op het afweersysteem, leidt het tot een verhoogd risico op onder andere hart-en vaatziekten, angst en depressies, diabetes type2, obesitas en dementie.

Wat kun je doen om beter te slapen?

Uiteraard hebben wij een hele serie ‘beter slapen tips’ verzameld.
Daarnaast is het in de gaten houden van je biologische klok en een goed dag-nacht-ritme van wezenlijk belang.
Om de werking van je biologische klok en de opbouw van een gezonde slaapdruk te stimuleren, is het van belang dat je overdag voldoende blootgesteld wordt aan natuurlijk daglicht, voldoende beweegt en regelmatige bedtijden aanhoudt.
Wat betekent dat je gedurende de hele week, dus ook in het weekend, bij voorkeur op de zelfde tijd naar bed gaat en na het wakker worden niet te lang in bed blijft liggen, maximaal een half uurtje om nog lekker te soezen is natuurlijk geen probleem.
Hierdoor wordt tegen de avond de opbouw van Melatonine aangemaakt, wat zorgt voor een diepe, ontspannen slaap.

Daarnaast is het slapen op een goede matras en een voor jou geschikt kussen een absolute must.

(bron oa. hersenstichting)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie